|
V Británii schváleno zdravotní tvrzení pro oves Britská JHCI schválila zdravotní tvrzení pro oves jako substanci napomáhající snižování cholesterolu. Tvrzení je možno aplikovat na celá ovesná zrna, ovesné otruby, ovesné vločky a celozrnnou ovesnou mouku, které obsahují minimálně 0,75 g beta-glukanové rozpustné vlákniny v jedné porci. Britští výrobci potravin na bázi ovsa budou nyní moci své výrobky prezentovat jako "potraviny, které napomáhají snižování cholesterolu". Generické zdravotní tvrzení, teprve čtvrté, které schválila Spojená iniciativa pro zdravotní tvrzení (JHCI) v duchu podobného tvrzení vydaného švédskými orgány bude mít s největší pravděpodobností zásadní dopad na budoucí evropské směrnice o zdravotních tvrzeních, které jsou v současné době projednávány. Schválení zdravotního tvrzení o ovsu v Evropě by mělo vzhledem k rostoucím požadavkům na zdravé potraviny významně zvýšit zájem o tuto tradiční ingredienci, jejíž prodej v posledních letech stagnuje. JHCI schválila zdravotní tvrzení pro oves ve znění : " Začlenění ovsa jako součásti stravy s nízkým obsahem nasycených tuků a zdravého životního stylu, může napomáhat snižování cholesterolu v krvi". Tvrzení je možno aplikovat na celá ovesná zrna, ovesné otruby, ovesné vločky a celozrnnou ovesnou mouku, které obsahují minimálně 0,75 g beta-glukanové rozpustné vlákniny v jedné porci. Tvrzení bylo vypracováno na základě výsledků vědeckých dat poskytnutých švédskou firmou Swedish Oat Fibre a jejím obchodním partnerem, jedním z největších evropských producentů ovesných ingrediencí, společností CreaNutrition. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil tvrzení tohoto typu již v roce 1998, ovšem evropští zpracovatelé ovsa tuto příležitost prozatím nevyužívali. Funkční potraviny určené ke snižování cholesterolu nabývají v Evropě stále více na významu, v letošním roce zejména po schválení přídavku rostlinných sterolů do nejrůznějších potravin. K tomu, aby ovesné produkty byly považovány za stejně důležité pro lidské zdraví je třeba ještě mnoho práce. Oves má ve srovnání s mnoha výrobky obsahujících steroly výhodu v tom, že může být označován za produkt bez GMO, a mimoto obsahuje ještě řadu dalších nutrientů, včetně antioxidantů a mastných kyselin. zdroj:https://www.nutraingredients.com Uzpi |